Miniaturen en schaalmodellen

Vorig weekend heb ik een bouwpakket gemaakt van een book nook, een smal kamertje in een poppenhuis zeg maar, met daarin twee kastjes, een bureautje en een stoeltje. Deze is waarschijnlijk op schaal 1:18 als ik kijk naar de stoel, maar de bureauhoogte is eerder 1:16. De book nook is bedoeld voor tussen boeken in een boekenkast, zie een van onderstaande foto’s. Ik wist niet dat zoiets bestond en een collega vertelde erover en toen ben ik online gaan zoeken, heb een lijstje met favorieten gemaakt en mijn eerste bouwpakket gekocht. Het bouwen is heel fijn om te doen en als ik er nu naar kijk is het net alsof ik er zo binnen kan stappen. De sfeer van de kamer vond ik te donker dus ik heb behang toegevoegd en ’tapijt’ (fluweelpapier). Toen ik net even naar zolder moest voelde het ook alsof ik in het trappenhuis van een poppenhuis liep.

De voorliefde voor miniaturen zat er bij mij al vroeg in. Als kind had ik zelf geen poppenhuis, maar ik speelde graag met Lego en bouwde dan huizen, kerken, en een galjoen. Modeltreinen bijvoorbeeld vond ik veel minder leuk. Lego heb ik nog steeds en ik heb onlangs zelfs nog een set erbij gekocht. Enkele jaren geleden, zomer 2019, heb ik nog ons tuinhuis nagebouwd, op schaal, in lego. Daarnaast heb ik digitaal enkele gebouwen gebouwd, zoals de Amsterdamse Academische Club, Spui 10 in Amsterdam, Het Witte Huis in Rotterdam. Eigenlijk heb ik miniaturen altijd interessant gevonden. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje een verzameling messing puntenslijpers gehad, dit begon met een kassa en een naaimachine, totdat ik dacht ‘ik moet hier mee ophouden voordat het uit de hand loopt’ en heb alles weggedaan. Verder heb ik een aantal Origami Architectuur kaarten ontworpen en gemaakt, allemaal op schaal aan de hand van originele bouwtekeningen. Ook hiervan staan nog een paar op mijn verlanglijstje. En in 2007 exposeerde in het Musée Cinéma & Miniature in Lyon.

Na het project van vorige week ben ik aan het nadenken over welke schaal ik wil uitproberen om zelf iets te bouwen. Ook heb ik enkele kunstprojecten in mijn hoofd zoals kleren of spullen die lijken alsof ze spullen zijn uit een poppenhuis, maar dan op ware grootte.

Een vergelijking van schalen:

1:12 standaard poppenhuis, one inch
1:18 book nook
1:24 half inch (ter vergelijking Madurodam is 1:25)
1:30 Lego tuinhuis
1:40 Lego minifiguurschaal
1:87 HO modeltreinen
1:240 OA pop-up kaarten Hotel American en Lego microscale gebouwen
detail knipwerk met melkfles & uiers en restvormen

Oud experiment wordt nieuw kunstproject

Ook al plaatst ik weinig hier op mijn website, dat betekent niet dat ik stilzit. De laatste weken, vanaf eind augustus, heb ik een oud experiment weer opgepakt, waarbij ik papier insnijd en dit laat verspringen zodat je een soort camouflagenet effect krijgt. De insnijdingen heb ik in verschillende vormen van gemaakt en kwam uit bij bladeren vanwege een tijdelijke expositie van een groot tyvek werk van mij. In de bladeren zag ik diverse dierenkoppen en kwam zo uit bij een nog ouder project dat ik graag wil uitvoeren,

Lees meer»

Website tijdelijk uit de lucht

Vanavond was het even schrikken, deze website bleek grote log bestanden te genereren en een van de opties was te upgraden naar de nieuwste php-versie. Dan was niet zo moeilijk, maar daarna was de website verdwenen. Via een speciale link kon ik er alsnog in komen, heb twee plug-ins gedeactiveerd en toen kwam de website weer terug. Het kan zijn dat een en ander het nu niet meer doet. De belangrijkste pagina’s lijken goed te werken. Dat er sinds half maart geen nieuwe berichten zijn geplaatst klopt. Achter de schermen experimenteer ik wel weer voorzichtig met schaar en papier.

Knipwerk of schaduwen in Plato’s Cave

Na het zien van een heftige film of een kunstwerk dat je aanspreekt ga je weer over tot de orde van de dag. De film heeft hetzelfde effect als de beelden op de wanden van Plato’s Cave. Voor een kunstwerk, en vooral knipwerk, geldt hetzelfde. De beelden interpreteer je heel even als de werkelijkheid, totdat je wegkijkt. Of je scrolt gewoon verder op sociale media, in je eigen wereld met het scherm van je telefoon als een moderne grotwand. Een knipwerk komt het dichtst in de buurt van de geproduceerde schaduwen. Aan de ene kant is het werk misschien veelzeggend, maar ook nietszeggend. Ik ben klaar met nietszeggend werk, ik kan me er niet toe zetten het te maken en als ik het al heb gemaakt werp ik het in hetzelfde vuur dat de schaduwen produceert. Door het voeden van het vuur houd ik de vicieuze cirkel in stand. Gaat kunst maken dan alleen om het maken? Doet het resultaat er nog toe?

Wanneer tomatensoep gooien niet afdoende is

De wereld staat in brand, helaas letterlijk, waarbij gooien met tomatensoep tegen een glasplaat voor een schilderij niet afdoende is. Net als onze wereld is kunst ook weerloos, kwetsbaar, en brandbaar, dus..