Papierkunst in het platte vlak en in 3D

Papierkunst is een stuk breder dan papierknipkunst. In het tweede geval wordt meestal tweedimensionaal gewerkt en papierkunst kan heel goed in 3D. De laatste maanden werk ik alleen in 3D. Ik maak nog wel voornamelijk werk uit één stuk papier, maar snijd het in en trek het uit elkaar, zoals je ook hieronder kunt zien. Naast dit project maak ik met zekere regelmaat ook nog portretten.

Wie goed naar de portretten kijkt merkt dat het allemaal optische illusies zijn. Door enkel gebruik te maken van zwart papier op een witte achtergrond krijg je een portret zonder foto of afbeelding erachter. De portretten bestaan uit een zorgvuldig opgebouwd lijnenspel waarin ik met schaar en scalpel een holografische diepte weet te bereiken.

Een extra dimensie is dat alle lijnen geknipt zijn waardoor het geen grafisch werk is wat men op het eerste gezicht zou denken. De portretten spelen een spel tussen papier en licht. Van een andere hoek veranderen de lijnen van vorm. In print op canvas is dit spel minder aanwezig maar toch nog steeds fascinerend, en betaalbaar.